Vitamín B5 - kyselina pantotenová
Pantotenová kyselina je prítomná veľmi často ako v rastlinnej tak aj živočíšnej ríši. Hrá dôležitú úlohu v procese metabolizmu a je nenahraditeľná pri získavaní energie z cukrov, tukov a bielkovín.
Termín pantotén znamená "všadeprítomný" ( gr. pantheos - zovšadiaľ ), no napriek tomuto názvu je nedostatok tohto vitamínu častý, čo spôsobuje mnohé ochorenia.
Kyselina pantotenová sa podieľa na tvorbe koenzýmu A (CoA), ktorý sa v najvyššej miere spotrebováva v pečeni, srdci, nadľadvinkách, ľadvinách a varlatách. Práve tvorba tohto koenzýmu zasahuje zásadným spôsobom do metabolizmu nutričných substrátov - glukózy, aminokyselín a tukov. Ďalej sa významne podieľa na raste a proliferácii tkanív, čo znamená, že zvyšuje odolnosť tkanív proti ionizujúcemu žiareniu.
Obmedzené zdroje z potravy
Medzi najvýznamnejšie zdroje kyseliny pantotenovej patrí mäso, konkrétne z oblasti pečene a srdca. Z rastlinných produktov je to najmä avokádo, brokolica a taktiež obilie, ktoré však je bohaté na kyselinu pantotenovú tesne pri stonke, ktorá sa pri mletí oddeľuje.
Hlavné funkcie Vitamínu B5 al. kyseliny pantotenovej
- Vitamín B5 je antistresový vitamín
- vplýva na odstránenie jedov a vylúčenie liekov z tela
- podporuje imunitný systém slizníc, rast vlasov, ukladanie farbív vo vlasoch
- podieľa sa na regulovaní látkovej premeny kožných buniek
- redukuje pooperačný šok
- zvyšuje plodnosť
- podporuje dlhovekosť
Príznaky pri nedostatku
Jedným z hlavných príznakov je parestéza - pálenie nôh a svrbenie. Jej nedostatok býva aj príčinou zápalu kĺbov, zápalu tráviaceho traktu, hnačky, dermatitídy (kožný zápal) a iné.
Odporúčame
Swanson Premium
Balance B-50
komplex vitamínov B
balenie 100 kapsúl
cena: 9 Eur
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára